Naša sugrađanka Jasna Held ima neobično zanimanje. Ona je, naime, profesionalna pripovjedačica bajki. Vrata tog čarobnog svijeta otvara djeci koja je često slušaju širom raširenih očiju. U njenom poslu najljepše je ugledati sjaj na licima, emociju proživljavanja događaja te radost na kraju priče. U vremenima kad ima jako malo mjesta za ono ljudsko, za čovjeka, nije ni čudo da mnogi bajke smatraju zastarjelima. Nemali broj djece se često prvi put susreće s bajkom bas kroz Jasnino pripovjedanje.

 „Bajke pripremaju za život: dobro se nagrađuje, zlo je uvijek kažnjeno. Ima li jasnije poruke djeci, ali i odraslima.”

Jasna pripovijeda samo izvorne narodne bajke i priče koje je sve teže pronaći jer ih govori sve manje ljudi. Interpretacija je, kaže, toliko kreativan čin da nema potrebu pričati niti smišljati svoje priče.

Veseli je što se sve više ljudi opet zanima za bajke i žele naučiti kako ih približiti djeci. Takvih je primjera više izvan naše zemlje, neki narodi nisu ni prekidali tradiciju pripovijedanja bajki pa se vani pričaju i bajke za odrasle, koje se prenose s generacije na generaciju. Posljednjih godina Jasna je gostovala na brojnim festivalima – u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji gdje su je uvrstili među deset najboljih pripovjedača na svijetu. Zahvaljujući njima spoznala je kako je jezik bajki univerzalan.

Bosna i Hercegovina ima prekrasnih bajki, dođite ih poslušati ovaj petak /10.11./ u Narodnoj knjižnici Dubrovnik ( na odjelu za djecu i mlade) s početkom u 16:00 sati.