Najmlađi stanovnici Mokošice okušali su se u tehnici aboridžinskog slikarstva

Kao uvod u program ovogodišnjeg festivala Treće uho – Australija jučer je održana dvosatna radionica “dot painting” u Dubrovačkim knjižnicama – ogranak Mokošica pod stručnim vodstvom Mikki Kojaković i Sandre Dubravčević.

Radionici je prisustvovalo oko 30ak djece starosti od 9 do 12 godina.

Cilj radionice bio je upoznavanje najmlađih Dubrovčana s najstarijom kulturom na australskom kontinentu kroz segment slikarstva, to jest specifične tehnike naziva “dot painting”.

Djeci je kroz zabavan i edukativan način bio predstavljen nomadski život Aboridžina koji su se prvotno koristili ovom tehnikom slikarstva kako bi dokumentirali svoja putovanja kroz pustinjska područja Australije.  Polaznici radionice oslikali su platna koristeći simbole koji su upotrebljavali Aboridžini koristeći se isključivo paltetom zemljanih tonova. Tokom radionice djeca su slušala autentične zvukove didžeridua kako bi što bolje povezali aboridžinsko slikarstvo sa specifičnom glazbom.

Najmlađima su po završetku radionice bili podijeljeni prigodni darovi s motivima Australije, a svoje uratke su ponijeli kućama.

Ovim putem zahvaljujemo se volonterima Đivu Matiću i Heather Van Winkle, te knjižničarki Katarini Palinić koji su pomogli u provedi radionice.